Ayam penyet Teh nita.
Bahan sambal:
Cili padi, cili apa2 yang pedas -
Cili besar kalau ada.
Tomato
Belacan
Bawang besar
Bawang putih 1 ulas
Air perahan limau purut kalau ada (air lemon pun boleh cuma x wangi kata Teh nita)
Gula
Garam
Bahan Bumbu/Rempah untuk rebus ayam:
Dikisar:
Bawang merah/besar
Bawang putih
Halia
Lengkuas
Kunyit
Ketumbar
Asam jawa
Garam
Gula -agak banyak,
Serai dititik
Daun salam
Daun limau purut
Bahan Nasi Uduk/lemak:
Beras
Air
Santan
Serai
Ketumbar
Buah pala
Daun limau purut atau daun salam
Garam
Gula (sikit je)
|
Bahan-bahan untuk sambal, digoreng dulu. Kemudian dikisar. Kena guna food processor atau tumbuk, sebab hari tu guna blender, disebabkan dah digoreng, ada minyak kan, dia jadi berkrim gitu. Dok comey. |
Tak ingat namanya. Tapi guna mende ni lah untuk memenyet ayam yang dah digoreng. |
Tu dia.....ayam goreng yang siap dipenyet. Teh nita sopan orangnya, time memenyet ayam pun sopan dan comel =) |
Yatta!!!!! Rezeki ukhuwah =) Ayam penyet bersama sambal, lalapan dan nasi uduk. Alhamdulillah. |
Kita merancang, Tuhan tentukan.
Tidak Allah tahan sesuatu kecuali Dia gantikan dengan yang lebih baik.
Jika kita meyakininya.
(^-^)
Takde pulak gambar sifu Ayam Penyet yang sweet ini. Anak murid sibuk makan sebaik saja ayam siap. =)
beso ngan lesung nak penyet.. kene penyet ngan tukul besi nampaknyer
ReplyDelete