| 
Ayam penyet Teh nita.  
Bahan sambal: 
Cili padi, cili apa2 yang pedas -  
Cili besar kalau ada. 
Tomato 
Belacan 
Bawang besar  
Bawang putih 1 ulas 
Air perahan limau purut kalau ada (air lemon pun boleh cuma x wangi kata Teh nita) 
Gula 
Garam 
Bahan Bumbu/Rempah untuk rebus ayam: 
Dikisar:  
Bawang merah/besar 
Bawang putih 
Halia 
Lengkuas 
Kunyit 
Ketumbar 
Asam jawa 
Garam 
Gula -agak banyak, 
Serai dititik 
Daun salam 
Daun limau purut 
Bahan Nasi Uduk/lemak: 
Beras Air 
Santan 
Serai Ketumbar 
Buah pala 
Daun limau purut atau daun salam 
Garam 
Gula (sikit je) | 
| Bahan-bahan untuk sambal, digoreng dulu. Kemudian dikisar. Kena guna food processor atau tumbuk, sebab hari tu guna blender, disebabkan dah digoreng, ada minyak kan, dia jadi berkrim gitu. Dok comey. | 
| Tak ingat namanya. Tapi guna mende ni lah untuk memenyet ayam yang dah digoreng. | 
| Tu dia.....ayam goreng yang siap dipenyet. Teh nita sopan orangnya, time memenyet ayam pun sopan dan comel =) | 
| Yatta!!!!! Rezeki ukhuwah =) Ayam penyet bersama sambal, lalapan dan nasi uduk. Alhamdulillah. | 
Kita merancang, Tuhan tentukan.
Tidak Allah tahan sesuatu kecuali Dia gantikan dengan yang lebih baik.
Jika kita meyakininya.
(^-^)
Takde pulak gambar sifu Ayam Penyet yang sweet ini. Anak murid sibuk makan sebaik saja ayam siap. =)
 
 
beso ngan lesung nak penyet.. kene penyet ngan tukul besi nampaknyer
ReplyDelete