Tuesday, December 21, 2010

Derma untuk Projek Kilang Roti Di Palestine

m

Menarik kan?
Saya nampak ni di Facebook Basha.
Jadi saya sertakan juga di sini, manalah tahu ada yang membaca.
Boleh dermakan semampu.
Maklumat untuk derma ada di poster tapi saya nyatakan juga takut tak terbaca.

Salurkan sumbangan Palestin anda ke:
AQSA SYARIF BERHAD - Akaun Maybank (551575004299)
Email: admin@aqsasyarif.com
Tel: 03-87334633.

Semoga sumbangan kita diberkati Allah.

Monday, December 20, 2010

Bila bosan tapi malas baca buku

Rajinnya saya menulis blog hari ni kan?
Dah 3 post termasuk yang ini.
Saya.
Bosan.
Tapi.
Malas.
Dan.
Tak jumpa pendrive yg ada powerpoint slide yyg sy sepatutnta boleh edit.
Alkisahnya.
Hari ini encik Suami pegi test lesen jepung di Hiroshima City.
Jadi takde kereta nak hantar saya ke Takehara.
Ehehe.Macamlah kalau ada kereta dia bagi saya drive sendiri. (^-^)

Jadi apa saya buat hari ni?
Facebooking.
Blogging.
Blog stalking. (Kihkih)
Ini.

Ini bukan tinja.


Ini namanye jeppuk pisang.














Jeppuk Pisang.
Makan sorang2 macam kera sumbang.
Sedap tapi hati sayu.

Alkisahnya, kemahiran saya menjeppuk jeppuk ni jadi bentuk begitu(merujuk kepada gambar di atas), adalah hasil pembelajaran 10 minit di Johor Bharu. Dari sifu dop tau nama, ibu kepada best friend/bussiness partner Dr.Zaleha. Time tu saya ke JB antor barang2 untuk eksperimen Kak Dilla dan Miza, tumpang semalam rumah yang KakDilla tumpang tu. Rumah sifu jeppuk ni la. Sempat la belajar sebab dia membebel saya menjeppuk guna sudu. X ori katanya.

Benar kan.... ilmu Tuhan itu luas, diberi kita peluang belajar dari pelbagai cara, dari pelbagai guru.

=====================================
TAFAKUR
=====================================

Dan dengan bangganya saya nak show off idaman kalbu yang telah menjadi hak pinjaman saya sementara.
Allah bagi peluang memilikinya.
Tada......






Its new!
Its Kai Knife!
No need to explain more.
~~~(^-^)~~~

P/S: Dapat beli sebab Encik Hubby kata, sayang belilah..... (Nanti abang nak PS3).

Semalam

Semalam,
Niatnye berukhuwah.
Ampun ya Rabb.
Ampun andai ia kesilapan.
Ampun andai kami tidak menjaga hakMu.
Kami tidak tau.
......
|
|
|

COVER YOUR AURAT CAMPAIGN | SHOW YOUR SUPPORT!

First time saya ditag. Dan first time jugak saya akan tunjukkan support.
Bagus jugak sebenarnya.
Thank you irtiyah.
Kadang-kadang, iman dan amalan perlu revision. Muhasabah.
Dan tarbiyyah Allah datang dengan perlbagai cara.
Syukur.
Jadi for the campaign, we got nice banner....
||
||
||
||
testing2, tak pernah saya meletak banner ni.

Alhamdulillah dah jadi. 
Hajimetene...(^-^).
Irtiyah minta sesiapa yang dia tag tulis sket pasal aurat. 
As for me, I am not good enough maybe to write more about this.
But I will. 
Dalam post irtiyah for this campaign, already she wrote good article.

Saya akan tambah dengan sedikit panduan untuk student sains, yang mungkin juga terlibat dengan banyak kerja lapangan seperti saya sendiri. 
As the ruling of aurat tak akan berubah, walau apapun keadaannya. 
Mungkin ada yang terasa: 
1. Aiii... nak gi sampling kat tengah panas ni, panas la...
Solution: Tudung, will help to cover your beautiful face and body from the UV. Lagipun, panas kat dunia je. Imbalannya InsyaAllah berbaloi. Semoga dipermudahkan usaha pencarian ilmu...

2. Nak terjah ke dalam air ni, nak kena pakai tudung gak ke, nak kena pakai stokin gak ke?
Dont worry be happy. Be muslimah, and take it easy. As for my experience, still wearing stokin although menerjah ke mangrove Tok Bali mencari siput,kerangan dan cacing, its an advantage. At least, my kaki is not directly exposed to akar2 tajam pokok bakau bila kasut terlekat dalam lumpur. Cuma, sesuaikan mengikut keadaan, be wise!

3. Nak dive ni, camana?
Dive, sekarang mudah bagi muslimah. Baju diving memang dah "membalut" aurat. Cuma tambah one layer of loose shirt di luar baju diving tu and it will work very well InsyaAllah. Kalau setakat nak snorkelling, lagi mudah, terjun je dengan t-shirt and track bottom (make sure yang ringan). Better have very tight outfit inside dan kemudian cover with light shirt outside. Again, be wise. Allah tak menyusahkan kamu dengan hukumnya, maka mudahkanlah diri untuk  mengikut suruhanNya. 

Di sini, Jepun. Nihongjin girls, dress very well. At least setakat pemerhatian saya di sekitar Higashihiroshima. 
Loose. And almost covering all parts of their body except for the hair. 
Baju memang loose, tapi diorang pakai legging la. Tapi ramai jugak yang pakai pants/jeans.
Teringat pemandangan di pasar malam dan shoppping complex di Malaysia, terasa pelik pulak. 
Our teenagers, rasanya lagi seksi dari gadis-gadis Jepun ni.
Baju lagi ketat, lagi expose.
Kenapa ye? 

Relatively, for muslimah, di tempat sejuk, lebih senang dan automatically senang untuk tutup aurat (dengan betul). Baju memang dah tebal. Tudung, mencantikkan lagi outfit winter. (Atleast dari mata saya). So, no excuse. Stokin, takkan x pakai kot? Huhu,...sejuk wesss. And winter outfit, banyak yang loose dan cantik. 

Aurat dengan wanita bukan muslim. Saya sendiri pun masih mencari2 kepastian tentang itu. Banyak pandangan. Jadi InsyaAllah saya akan minta suami bertanya dalam Muzakarah nanti Khamis. Untung di sini masih ada ilmuwan untuk bertanya.

Owh, saya kena tag kawan-kawan, saya nak tag: 

Yang bertuah ditag, senang je cara menyumbang:
1. Buat satu entri baru yang bertajuk : COVER YOUR AURAT CAMPAIGN | SHOW YOUR SUPPORT!


2. Letakkan banner di atas dalam entri anda dan linkkan ke entri ni semula. [http://thepotpetking.blogspot.com/2010/12/cover-your-aurat-campaign-show-your.html]


3. Tuliskan pandangan anda tentang menutup aurat.

Alhamdulillah. 
Sekadar pandangan. Maaf jika terprovokasi.

Tuesday, December 14, 2010

Bila mood memasak itu ada

Cooking.
Is a good therapy for me. Here. In Japan.
After long hectic tiring days in the lab, balik pukul 8 malam pun, I still have mood to cook.
And I MUST cook. No choice. Hehe.
But I like...
Cooking in Japan, is far more simple and convenient compare to Malaysia, Terengganu precisely.
Sebabnya, ikan dah siap dipotong, sayur dah bersih, daging cantik. Jadi, sangat mudah dan cepat.
Ye lah kan, kalau masak, yg bab meletakkan haba pada makanan tu kejap je, yang lama menyediakan bahan.

Menu untuk encik suami;
Masak Lemak Terung.
Perasan tak Masak Lemak tu kaler ungu? Kihkih. Agaknye terung tu turun kaler. Tapi kakak saya punye teori sebab guna santan serbuk, dia tak betul2 jadi putih cam santan dari kelapa. Tak kisahlah asal rasa sama.

Sambal petai ni, kat Malaysia, musim ada petai baru saya buat. Tu pun jarang sebab petai kena kopak sendiri. Rajinnye saya kan? Kesian.
Kat sini jadi rajin. Tiap minggu buat untuk Encik Suami. Sebabnya, petai dah siap kopak, beli aja dari kedai, bukak plastik terus masuk periuk. Sambal bilis pulak import dari Kampung Delong, manufactured at home by Kak Sue my lovely sister. Hehe. Dah dekat nak habis je telepon mintak pos. Kihkihkih. 



Monday, December 13, 2010

The new food regime

Morning;
Heavy breakfast.
Body Lift + Noni.

Morning break:
Liquid prune or Honey.

Lunch:
Bento.
Beautea or I-cover.

Tea:
Fruits and cikuwa.

Dinner:
Soup/salad.
Supreme diet + IgC milk.

Supper:
Green tea.
Woman lobata. (Ini sangat tidak sedap).










Semoga barakah. Ini sekadar usaha. Kami juga amat tahu. Yang masa dan keadaan yang sesuai hanya Allah yang tahu, maka kami berserah padaNya untuk tentukan buat kami.

Yang kami juga tahu, ada hati yang cinta makin mekar sejak kembara ke Hiroshima ini.
 Romance in Korea 7December2010.

Saturday, December 11, 2010

kembalikan kerajinan

Last week, from 4 to 9th December,2010. We went to Seoul.
For...sort of family vacation.

I should present my master thesis yesterdar, but Sensei postponed the seminar to this coming Friday because I told him that I will only fly back to Japan on Thursday.
I do not know if he feel not good about the situation, but it is good for me. Since, haihhhh,...vacation and working for the presentation...whoaaa...not good together.
Yes, I do have time to do my work at night, but, urghh,..... susah maaa....manyak malas...
Now, dah balik sini pom, still ada sisa2 kemalasan.
So, this is the last day for malas2. Tulis2 blog sket.
Upload gambor.
Esok, beli barang, and prepare barang untuk bekerja seminggu tanpa henti.
Target this week.
At least: 5 fish per day!
And prepare a good presentation for this coming seminar. Sensei will count on you, Shida!
Then, also need to study, molecular terms and try to understand Rose's paper. So nanti bila Sensei tanya pasal molecular, dah ada increment in knowledge and understanding.
Sensei said: Shida, this is basic of basic. Work harder.Read more.

Hait!

From Malaysia to Korea, Korea to Japan. Mok brought a luggage, full of Biodex's food supplement.
I do not know of this is the right time, tapi, bila lagi ...?
Herm, I decide to give a try. Menyedari lagi 43 hari is our 2nd wedding anniversary. Lagi 43 hari sahaja.

Daisypath Anniversary tickers

Wah... time flies so fast lately.
Work harder and harder Norshida!

Thursday, December 2, 2010

Baru saya tau ....

Dah lama tak menulis apa-apa.
Tentang entry sebelum ini juga ada perkembangan selepas muzakarah suami bersama halaqah Muslim Saijo.
Tapi belum sempat untuk update sejak tarikh itu.
Aktiviti saya beberapa minggu kebelakangan ini.
15-18 November ; Sampling di Uwajima, Ehime Prefecture.
Perjalanannya; dari Saijo ke Kure sejam naik kereta, kemudian kereta naik feri bersama tuannya dan saya=) selama 2 jam sampai di Matsuyama, dari Matsuyama Sensei drive lagi ke Uwajima 2 jam lebih.
Ehime terkenal dengan mikang(limu), mutiara dan ikan merah. Dalam perjalanan dari Matsuyama ke Uwajima we can see beautiful view. Jalannya lebih bergunung ganang berbanding Hiroshima, dari atas jalan lihat ke bawah boleh nampak laut dan pelabuhan serta tempat kultur tiram mutiara dan ikan merah. Pandang ke atas (terutama sebelum masuk terowong) boleh nampak kebun limau.Sangat bertuah kerana kebetulan end of autumn, semua mikang sudah masak. Jadi pemandangannya sama macam pokok oren yang dah masak ranum dalam FARMVILLE. hehe....teringat pulak susah payah mi dan bak tanam limau kebun belakang rumah dulu....
Setibanya di Uwajima, its still early and Yamashita San. kawan sensei yang akan tolong kami sampling tak boleh entertain kami that day. So, what a suprise, Sensei said, lets have a sightseeing. Hehe, bahasa ingggepun.
So, we went to a castle. That castle, is located at the summit of a hill. Dan bukit itu lebih tinggi dari bukit besar dan lebih curam dari itu. Tangganya, tangga batu. Sama macam kita tengok cerita Jepun or Cina zaman dulu dulu. MasyaAllah, setengah jalan, hamba yang lemah ni dah rasa tak cukup oksigen. Take a break.
Sensei datang tegur, Norshida, you are young, you should exercise more after this.
Sight.... Hait Sensei. What else can I say? heheh....
Malu wesss...Sensei relax je. Laju pulak tu.
Esokknya bermula pekerjaan seawal jam 8.00 berakhir jam 6 petang.
Jam 7 Sensei menunggu di lobi kerana Yamashita San would like to gave us welcoming party. I was scared and many things in my mind.
There, in the restaurant, they order all seafood because of me. And seadanya, bila sudah darurat begitu, saya jamah seadanya, sekadar menjaga hati mereka dan mengalas perut yang cuma masuk onigiri seketul tengahari itu. Di situ, berakhir perbincangan tentang kritikalnya cara untuk menemui method bagi research saya ini, kirakira jam 12. Hanya Tuhan yang tahu betapa penatnya saya saat itu.
Kerja lagi 2 hari, kemudian Sensei awalkan trip pulang setengah hari kerana dia kecewa dengan hasil pencariaan kami kali ini.
Sebelum naik ke feri untuk pulang, dia sempat bawa saya ke Bukyo's Temple.
He is praying.
I thought it was another sight seeing, but at last I understand his message.
At first, maybe at the first week I enter Hiroshima Daigakun, he told me that people in Japan do not live related to religion. And ask me if I can compromised the "solat" and other Islamic related principal that might not "suitable" (pada pandangannya) untuk hidup senang dan mudah di Jepun. At that time, I told him,
"Sensei, from my reading, I realize many people in Japan is atheis. But as for me, I will fulfill my obligation and live as a Muslim even I am in Japan. I will make sure my religion will not bothering my performance in your lab."
Walking down from the temple (also located at the summit of a hill), he told me, " You can see many people here in Japan, including me, are still a serious in religion. But our life is not related to religion."
Sensei diam selepas itu.
And I said, " This is a nice sight seeing Sensei, thank you."

==================================
After the trip, bertapa dalam lab, memeriksa ikan-ikan itu semuanya, kerana saya mahu minta OFF.
Its a hard work.
Yeah, its Phd , of course the work is hard.
And already finish the works, already send the report and then we plan for the real work.
Lusa, 4 hingga 7 Disember, we will fly to Korea. South Korea. Incheon. Seoul.
Bertemu ibu mertua, adikadik ipar yang sangat excited macam balik ke tanah air dan sepupu ibu mertua.
They brought 2 luggage of foods, for us. Hehe.
Sekarang sedang packing2.
Beli baju sejuk, persediaan untuk musim sejuk dan ke Korea ini.
This is: Work Hard the Play Hard!
========================================
Tentang keju ....
Ustaz Helmi, membuka ruang untuk muzakarah dalam usrah mingguan. Dan menerangkan pendapat berdasarkan artikel ini;
Of Man and Mice, Cheese Factor

 

Jadi boleh baca dan buat pertimbangan sendiri.
As for us, after muzakarah lagi dengan Ustaz Roslan, (my brother). Memandangkan prosesnya dan bahannya memang sudah diketahui, kalau mahu makan juga, boleh ambil yang dibuat oleh orang Kristian dan Yahudi(as they are still be considered as Ahli Kitab, yang kita boleh makan sembelihannya). Which means, kami tak ambik yang buatan Jepun. Di sini, memang bukan negara yang Kristian adalah agama utama.  Dan jika terpaksa, means, kalau dah terhidang nak terpaksa makan, ambil langkah jangan banyak tanya. Jamah seadanya.

Dan good thing is, we still can eat cream cheese. Which the making process belum lagi melibatkan rennet. Jadi tang ni takde keraguan. And it still taste good.

Suami dah balik.
Jadi idea dah lari.
Saya akan stop.
Wassalam.

Wednesday, November 10, 2010

Siasatan tentang Keju

Keju.
Sangat Sedap.
Sangat lazat.
Dah sebulan lebih berada di bumi Jepun yang damai. Terasa pulak tekak ni nak makan pizza bertoppingkan keju. Yummy.
I went to the supermarket nearby and "farby". Trying so hard to read the ingredient(of course written in Nihonggo). In the ingredient of Meiji Tokachi Camembert : only two material which is 生乳、食塩 (milk and salt). 


Really? If you add salt into milk, it will not simply transformed to cheese. The process of cheese making is far lot more complicated than adding salt into the milk. So, I am so curious. As far as I know, to make cheese, the milk need to be curded. And that process will involve coagulating enzyme. Which called RENNET. Traditionally, rennet is obtained from the fourth stomach(aboemasum) = (sila ingat kembali sains tingkatan 4) of calf. So, the calf need to be killed or slaughtered before their stomach being dried and from that piece of stomach they will put it in the milk to obtain rennet or rennin. By nowadays, rennet also can be obtained from several type of plants and microbes. 
For information on rennet and the production of cheese please read here. Rennet and Production of Cheese.


Rennet is an issue in Malaysia when people start to concern about the halal status of what they eat. In Malaysia, it is easy because we have JAKIM, so, to buy cheese, just look at the label, if JAKIM certified them with halal, so we believe JAKIM already investigate the content for ALL MUSLIMS in MALAYSIA. But here in Japan, we cannot rely on anybody but ourself to determine what we can eat what we cannot eat.


So I decided to write to the company, two company which are. MEIJI DAIRIES and SNOWBRAND. 
Which on the labels of their natural cheese product only two ingredients being listed. 
I ask them what type of rennet being used in their cheese products, and ask for suggestion for non-rennet cheese. This is the reply.
====================================================

From:
"milk@snowbrand.co.jp" 
To:
auni_syifa@yahoo.com   5 Nov 2010

Dear Norshida

Thank you for e-mail. And thanks for your kindly interest to our Products.

For our cheese, we use two types rennet, Natural calf rennet and microbial rennet.

Natural calf rennet are used mainly for natural cheese,for example Camembert cheese.
And microbial one for base cheese of
 processed cheese. But processed cheese are blended of many kind of cheese. So unfortunately, we cannot devide our cheese from two types rennet exactly.

Sorry, we cannot answer your request correctly. Thank you again for your interest in our products.

Yours sincerely

Snow Brand Milk Products Co., Ltd.
Customer center
Yukio
 Uchida
Jawapan dari Meiji Dairies.
Inquiry about rennet.
From:
明治乳業 お客様相談センター 
To:
auni_syifa@yahoo.com    8 November 2010
Ismail Norshida 様

Thank you for your inquiry about our products. We use Calf
 Rennet for making all cheese.

Due to our e-mail system reasons, we are not able to receive your reply to this mail. If you have any further questions, please access the following page again.

https://form.meinyu.co.jp/
……………………………………………………………………
  1-2-10
shinsunaKoto-ku, Tokyo 136-8908
 
 Meiji Dairies Corporation 
 Consumer Relations Section
……………………………………………………………………

==================================================


Frustrated! 
I want pizza with cheese,but it seems that, I have to make pizza with mayonaise. 
But I hope this information will be useful for muslims in Japan. 
Erm, I also know some muslims said that we can eat rennet because the it is not alive thing/creature. Read this: Pendapat Shaykh Ilyas Patel. But for me, the rennet/enzyme is apart of the body of the calf. To eat the calf, the calf need to be slaughtered according to syara'. So, the same goes if we want to eat or use only small part of the calf, or if we want to use extracted liquid from the calf's stomach,  the calf still need to be slaughtered according to syara'. Calf that is not slaughtered according to syarak, we call it (bangkai anak lembu), so..... think about it. It is that simple. 


Otherwise, Vegetarian and Jewish who believe in Kosher also forbidden the use of rennet in their cheese. 


When we think deeply, Islam and Halal is leading us to holistic style of life. Take only good thing and leave the bad one. That is simple. 


Bakpe saya menulis dalam Eigo? ehehe. simply because muslim in Japan is not only Malay. I know my english is not good. But still boleh faham kan?
Haha. 


May Allah bless us with His Kindness and Forgiveness.



Thursday, November 4, 2010

Setakat ini

Merujuk perkara di atas.

1. Sudah present untuk lab seminar. (1st week okay!)
2. Sudah tangkap 29 ekor Takifugu niphobles. 
3. Sudah rosakkan 3 specimen T.niphobles. (Sorry sensei!)
4. Sudah sorting specimen dari Malaysia.
5. Sudah menghabiskan 3 jam melukis hanya cephalothorax caligus yang tak siap.
6. Sudah naik bot untuk monthly lab sampling di Seto inland Sea.
7. Sudah mendapat tugasan baru untuk presentation minggu depan.
8. Sudah tahu menggunakan fishing rod.
9.Sudah menderma 3 mata kail kepada kekayaan diversity Seto Inland Sea.
10. Sudah menjamu 11 budak bujang, 3 pasangan dan 12 kanak2 Malaysia.
11. Sudah pergi ke ringgo orchard, mkn 4 biji epal dlm masa 2 jam.
12. Sudah pergi 3 Koeng.
13. Sudah pergi makan aiskrim susu 2 kali di Fukutomi dan satu lg tempat.
14. Sudah pergi matsuri.
16. Sudah ada microwave, rice cooker, kettle dan humidifier.
17. Sudah naik PRIUS hybrid sensei yang HEBAT!!!!!!
18. Sudah habiskan setengah bekas miso dan setengah plastik nori.
19. Sudah makan tempura dan sushi termasuk unni n tako sushi.
20. Sudah makan takoyaki yang sedap!
21. Sudah makan berbutir2 mochi pelbagai rupa dan rasa.
22. Sudah makan onigiri (tuna mayo, tamago dan ikura)
23. Sudah tahu saya amat gemarkan ikura (salmon eggs)
24. Sudah boleh baca ingredient yg haram dalam makanan, jadi
25. Sudah boleh tentukan apa yang boleh dimakan atau tidak.(Skill yang penting untuk kemaslahtan agama)
26. Sudah try bermacam jenis mushroom di sini.
27. Sudah turun 5 kg. Alhamdulillah! Sangat gembira!!!!!!

Okay, setakat ini dahulu.

Saturday, October 2, 2010

Cabaran pertama

Hari ni Alhamdulillah genap 8 hari kami di Hiroshima.
Petang nanti InsyaAllah akan berpindah masuk ke rumah baru di International House.
Alamat kami dalam bahasa Jepun yang dirumikan:
Hiroshima Daigakun Kokusai Koryu Kaikan.
Sehingga ke hari ini kami belajar dan menggunakan beberapa perkataan basic:
-Hait! Iee! Wakarimashta! Gambatte ne! Ohayogazaimas! Konichiwa! Tadaima! Itadaikimas! OShi....Sedapnya.

Pelajaran pertama yang Allah aturkan untuk kami dalami dan pelajari...
MENGURUSKAN HALAL HARAM MAKANAN BILA DI PERSEKITARAN MASYARAKAT BUKAN MUSLIM.

Setibanya kami di sini, agak terkejut, apabila Muslim makan di restoran yanng ada makanan halal tetapi turut menghidangkan makanan tidak halal. Maklumlah kami ni Nihonggo...masyarakat di sini agak gemar makan PoRK.

Resah dan gelisah kami dibuatnya. Lantas kami cuba baca dan cari hukum fekah untuk situasi ini. Setelah berbincang, beremel dan berdiskusi dengan beberapa sahabat dan ustaz, seorang hafiz dan minta pandangan dari ayahanda yang tercinta, kami hari ini sudah kira ada ijtihad untuk kami pegang seboleh dan sedaya upaya (Dengan Pertolongan Allah) di sini.

Di sini ada beberapa link yan mungkin boleh dirujuk untuk perkara ini;

Perbincangan halal haram pinggan di Bicara Muslim. Bicara Muslim - Pinggan dan babi
Soal Jawab di Halaqah
Pengharaman babi


Terus setelah berfikir dan menimbang banyak perkara iaitu:

1. Pengharaman babi sebagai makanan sebagaimana dijelaskan Allah dalam ayat

Dari Abu Tasa'labah al-Khusyani katanya, Saya berkata, "Hai Nabi Allah! Saya tinggal di daerah Ahlul Kitab, bolehkah saya makan dengan mempergunakan piring mereka? Saya tinggal di daerah pemburuan, di mana saya berburu dengan mempergunakan panah, seekor anjing yg tidak terlatih untuk berburu dan seekor anjing lagi terlatih. Manakah yang lebih baik untuk saya?"
Rasul berkata, "Mengenai apa yang engkau sebutkan tentang Ahlul Kitab, seandainya kamu dapat memperoleh piring lain, janganlah makan di piring Ahlul kitab itu. Tetapi kalau tidak ada yang lain, cuci terlebih dahulu dan makanlah di sana............" [Hadis riwayat Bukhari dan Muslim] 

Dari fahaman saya yang jahil ini, ayat Nabi yang diboldkan di atas, bermakna andai kamu masih punya pilihan, maka tidaklah boleh dari pinggan yang digunakan untuk makan "pork". 
Dalam masa sekarang (setakat ini), saya masih punya waktu yang diatur ikut keselesaan sendiri. 
Jadi pilihan yang ada ialah : Bawa Bento (yang mmg amalan kebanyakan org Jepun).
Atau sekiranya tak sempat bawa bento dan tak sempat pulang ke rumah : Pilih makanan yang bahannya halal di cafe/restoran dan minta di tapau (bungkus) spy tak perlu gunakan pinggan mangkuk di situ. 
Atau sentiasa bersedia dengan bekas makanan sendiri supaya masih punya pilihan di saat2 mendesak. 

Bila kami fikirkan, DARURAT itu, bukan mudah untuk diisytiharkan dalam kes merantau untuk belajar bila kami masih punya masa untuk liburan, bila masih punya kenderaan untuk pulang masak di rumah, bila masih punya masa untuk sekurangkurangnya berkunjung ke 7eleven beli roti dan susu buat alas perut. 

Seorang sahabat, dia juga hafiz, kini belajar di MEkah, maka saya percaya apa yang dia katakan dan ingatkan untuk kebaikan kami dalam beragama.

An-Nu'man bin Basyir berkata, "Saya mendengar Rasulullah saw. bersabda, 'Yang halal itu jelas dan yang haram itu jelas, dan di antara keduanya terdapat hal-hal musyabbihat (syubhat / samar, tidak jelas halal-haramnya), yang tidak diketahui oleh kebanyakan manusia. Barangsiapa yang menjaga hal-hal musyabbihat, maka ia telah membersihkan kehormatan dan agamanya. Dan, barangsiapa yang terjerumus dalam syubhat, maka ia seperti penggembala di sekitar tanah larangan, hampir-hampir ia terjerumus ke dalamnya. Ketahuilah bahwa setiap raja mempunyai tanah larangan, dan ketahuilah sesungguhnya tanah larangan Allah adalah hal-hal yang diharamkan-Nya. Ketahuilah bahwa di dalam tubuh ada sekerat daging. Apabila daging itu baik, maka seluruh tubuh itu baik; dan apabila sekerat daging itu rusak, maka seluruh tubuh itu pun rusak. Ketahuilah, dia itu adalah hati.'" (HR. Bukhori.

Kata sahabat itu, yang haram dan meragukan akan meninggalkan kesan di hati, sehari satu titik, kami disini jika umur panjang, 42 bulan. Sebulan ada 30 hari x 42 bulan = 1260 hari. Cukuplah gambarannya sekeping kertas yang dah tak berapa nak bersih, diconteng titik menggunakan marker atau pen, 1260 titik, agak2 ada lai tak ruang yang bersih di situ. Katanya, hati yang gelap jauh dengan ibadah, maka jauh dengan Allah. Sedangkan kami datang ke sini dengan niat , INGIN MENDALAMI ILMU, KERANA ALLAH. 

Dan kami berfikir, bila kami bermudah2 dalam urusan agama, layakkah kami untuk berdoa dipermudahkan urusan dunia dan akhirat? -----------

Urusan ini, sememangnya atas kefahaman masing2. Kami tak berniat untuk menegakkan apa yg kami rasa betul dan offend what other Muslim hold on to, cukuplah andainya tulisan ini menjadi peringatan buat kami, untuk menjalankan apa yang kami faham. 











Monday, September 27, 2010

Halal ke haram ke?

Alhamdulillah sudah tiba di tempat baru.
Masih cuba biasakan diri.
Mungkin tak banyak beza kerana masih di Asia.
Hal paling merisaukan saat ini. Ialah soal makan.
Pandangan berbeza dari situasi di Malaysia.
Jadi saya harus cuba cari banyak pandangan bijak pandai agama sebelum menetapkan pendirian untuk uruskan soal ini selama 3 tahun mendatang di bumi Hiroshima ni.

Setakat carian saya yang kurang ilmu ini:

http://makanansembelihan.blogspot.com/2010/01/syak-status-halal-sesuatu-makanan.html#more
http://makanansembelihan.blogspot.com/2010/01/hukum-makan-minum-di-luar-negara.html

Thursday, September 9, 2010

Post emo....

Dah sangat lama tak menulis apa2.
Sibuk sket.
Nak raya dan ....nak berhijarah demi ilmu.
Esok raya sudah, today last day berpuasa.
Tahun ini, ada cuti. Alhamdulillah. Saya belajar ... buat:
Kuih dahlia yg kuning siyor terlebih kastad.
Kukis debok adik yang yummy.
Konflek hani yg lain.
Kukis prun yg gulanye tak hancur.
Tat prancis yg keras skit so kena terap.
Kukis kanada (balsam) yg best .....
Kek chiffon.
Kuih belimbing yg hubby panggil kuih bintang. Senang sangat meh....

Kenapa belajar buat semua tu?
Sbb that is the best way to get close and spend precious left time before I fly to Japan this Sept. Ramadhan depan, saya pun tak tahu masih panjang umur atau tidak. Lagipun, kalau takleh balik tahun depan, senang skit buat sendiri. Huhu.

Tiket dah confirm.
Di sana alhamdulillah akan ada family yang baik hati tumpangkan kami seminggu.
SV, sudah beritahu yang awal Nov akan ada sampling.
I do not know if I already prepared mentally, but just have to redah it.
Semoga dipermudahkan urusan dunia akhirat.
And I keep reminding myself that this journey and perjuangan is not for myself. It has to be because of God. I want to learn more, and become a better person because I want to be a better slave of Allah. Yang akan pulang dengan ilmu dan akan beri manfaat kepada orang di Malaysia.
Melihat perjalanan sahabat2 di UDM, ops, now UnisZa. I have to say that, tak mudah untuk sampai ke sini, kalau bukan dengan pertolongan Allah, kalau bukan dengan keizinan Allah.
Sometime,bila terasa malas dan nak jadi surirumah, I keep reminding myself, God chose you for reasons. Yang hanya Dia tahu. Maha Suci Allah.
My job now and 4 years onwards is buat perkara ini bersungguh.
Teringat kata Linda Onn... Tak kisahlah apa destinasinya yang penting apa yang kita pelajari sepanjang perjalanan menuju destinasi.
Tapi, tetap berdoa untuk yang terbaik. Semoga tercapai matlamatnya.

Esok raya. Ramadhan dah tinggalkan kita. Tapi rasa sedih plak, amalan makin berkurang bila hari2 makin sibuk. Semoga ketemu Ramadhan tahun hadapan dan berupaya menjadikannya lebih baik.

Tuesday, August 17, 2010

jiwang

saya jiwang.
layan nasyid UNIC lama2.
dan terjiwang lah jiwa saya ini.
saya tak suke.
tapi sy terjiwang.
 .
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

saya gi spital depan ofis ni.

Thursday, August 12, 2010

uhuk...cough..ko ..koh...

Baru baik demam "kurre"....
Sejuk wei...demam duku! Gara-gara membawa sejok duku ke ofis dan melantak tak sedar diri.

Preparation.
Malas.
Puasa....erk.
Tiket, booked!
Isk...isk ...isk ..... tiba2 rasa cepat ngat masa berjalan.
Visa. Hubby bereskan.
Baju. Dop cukup lagi.
Rumah. X dapat lagi.
Lesen? haiya..... this is big problem .....

Emotionally? X stabil.
Physically? X stabil.

Borang nak kena isi?
Huisy.......lenguh tangan.
Sabar.... ni sket je.

Tiba2 terpikir.
Ye ke x ni?
Mampu ke nak buat niiiii???? huhuhu.

Wednesday, July 28, 2010

Vitamin C

Ke farmasi beli Vitamin C masa kat Sogo itu hari sebab ada simptom2 nak selsema. Tapi farmasi Sogo kan, dek ramai sangat manusia tak dapat la nak jawab the optimal dosage per day untuk Vitamin C ni.

Takpelah, so I browsed on my own for the info.
And found this:

5-Tips-on-Vitamin-C-Dosage

BArulah confident .... ehehe.

Saturday, July 24, 2010

CITA-CITA SEBENAR

Saya nak jadi .....



SURIRUMAH!

Masa degree, I told my housemate, one day saya akan jadi surirumah berdegree, eehehehe.
Tapi sebab lepas degree tade duit, sy keje gak. Pastu tak tahan kena buli ngan budak2 Sekolah Islam Al-amin, sy decide nak sambung master lah.

Dengan cita-cita baru : Surirumah bermaster!

Tapi perancangan Tuhan so far, untuk saya: belum layak untuk jadi surirumah.
Bila agaknya tu?

Lepas ni nak belajar lagi, jadi cita-cita harus dimodify lagi:
Surirumah ber ......

Kenapa surirumah?
Sebab saya pemalas!!!!

Sunday, July 18, 2010

Cinta itu

Sungguh....

Aku mencintaimu kerana agamamu.
Jika hilang agamamu maka akan hilanglah cintaku. 
Jika berkurang kepatuhanmu .....?

Sungguh. 

Thursday, July 15, 2010

Stress ke?

Already got the COE and offer letter.
But visa, need to wait for hubby's COE. Ada problemo skit.
Sampling. And found Caligus. But only from 1 farms.
Is it enough?

Tak tahulah. Dah macam malu sket nak tanya Venmathi Maran. Emel semalam pun dia tak reply lagi. Agak2 dia dah bosan kot.

Maybe...
I need to slow down....
Slow down....
Relax....
And let it be.
InsyaAllah takde apa2.
Xkan dia nak marah kot.
Sbb sample tak cukup banyak.
Nak wat camana dah mmg x cukup....

Bertenang. InsyaAllah takde apa2.

Sunday, July 4, 2010

Yes!

Hurm, penantian berakhir. Jeng jeng jeng!

Dah dapat result IELTS. X balance langsung, but Alhamdulillah. 2-2 lepas syarat. Sensei also told me he already mailed my COE. So nx week dah buleh wat visa InsyaAllah kalau abang punya pun dah beres....

Semoga dipermudahkan.....

X lama lagi dah kan... Isk,isk,isk(--)
Sedeynye nak tinggal orkid 4 pasu ni...hukhuk.

OpS silap! Orkid yang kadangkala terbiar tu ada 5 pasu!

Tuesday, June 29, 2010

Bersyukur, refleksi dari penerimaan bukan sekadar luahan kata

IELTS ...lagi seminggu penantian. For the time being, focus on Caligids sampling.
Calling here and there for free fishes! Dun have much money leave to buy lots of costly fishes.
Hubby and RA's (got 2 already, Nani and Khairi), ahaks...cant believe it sometimes ... got grant to pay them. Feel so good to give them such opportunity to gain money and works, and at the same time they help me doing the research. They now work hard to find only 10 Panchaxs ... but at these dry season, so hard to find even 1 pair of it. Haiyaa..... May God bless us with at last 10 Panchax. hehe.

This evening, should head to UMT for 1stBase event, but do not know if Hubby still want to go coz he is now in the paya with khairi looking for the fishes!

One blogger friend .... already almost 4 years married, also got problem to get baby. And, he and her couple were working so hard towards it. If I made my own assumption, from what I read, she really stress with "their condition" now. Or maybe I will feel and react the same way in next 2 years? Dunno ....

I remember, I used to read one unknown writer wrote ....

First I was dying to finish high school and start college. And then I was dying to finish college and start working. Then I was dying to marry and have children. And then I was dying for my children to grow old enough so I could go back to work. But then I was dying to retire. And now, I am dying . . . And suddenly I realized I forgot to live.

The writer then, continue to say ....

Please don’t let this happen to you.
 Appreciate your current situation and thank God for the good and bad in your life.
If you are living for God, your current situations are working for good.



Remember that everyday is a day of thanksgiving.
Give God the praise for what He is doing in your life right now.
Perhaps something is amiss or has gone awry, but the Lord is still in charge and He has promised never to leave you nor forsake you.
The song declares that, “This Too Shall Pass”, because God is working it out for you.

Saturday, June 26, 2010

What a leisure ....

Just came back from Kapas Island. [Best+sunburn+ 1st time snorkelling experience]
Then have a good time [free hi-tea {kakak's treat}] at Riyaz Heritage.
And now ...
Reading [The Quran and I by Anas Zubedy] ... Nice, interesting and different. Something new.
Will write more after khatam the book.

Thursday, June 17, 2010

Flowers Are Red??

Today is my last day for IELTS preparation. 
But, like always, when it is time to study means it is also time that I really want to hear song la, play game la [Virtual Villages 4 : baru dapat 2 hari lepas tapi tinggal satu je lagi puzzle to solve] and all those things that a "lagho" student will do. (^-^). 

Di pencarian ini, I found this cutey song. Already cut-cut for my hp ringtone! 
Enjoy it. 
Dedicated to all friends and their babies!!!!
Pray that God will send me one one day. =)


Tuesday, June 15, 2010

Natural DetoX.


Most efficient way so far (for myself). 
Found this method by chance. 
One morning, we woke up late at almost 8 and have meeting at KUSZA campus at 8.30 am!
So, we rushed up and not have time for breakfast. 
But, I am really starving. 
In my car, I saw ...
So, I just ate almost secekak jugak le...
In the IELTS class that evening... gruk gruk...gruk..gruk..
Huhuhuh.... maybe 4-5 times berulang kali ke tandas.
But the process were so smooth and silky. (^-^)
And very recommended for those who suffer bloated stomach. Eh, ye dop? Angin?

Today.
I make repeated experiment.
Morning, take 2 teaspoon of Jus Tok Guru.
Then, in the car, eating those prunes again.
Then,hehe ...
................................................ =)

Wednesday, June 2, 2010

DELETING FACEBOOK ...

Yup.
I did it.
Yesterday.
For the 2nd time.
As a small support for GAZAlifeLine.
What is happening in this case is really insensible.
To know what really happen. Read this.
GAZALiFeLine

Also. I do not feel that I really get the benefit from using Facebook. It was just really...entertainment.

Another option.
Recite Qunut Nazilah for Plaestinian.
More reading can be obtained here:
Qunut Nazilah for Palestinian

Sunday, May 30, 2010

sarapan

Pagi ini ...
Lupe nak amik gambor.

Bahan-bahannya: 

Sebotol susu kambing
Kurma, sebanyak mana susu. 

Cara menyediakan: 

Blender kurma bersama susu kambing. Bahagi kepada 2 gelas. 1 untuk saya, 1 untuk hubby. 

Komen saya (as 1stimer):

Lazat! No goaty taste (ayat HR). Sejuk. Macam aiskrim (sebabnye guna susu yang diletakkan dalam peti ais semalaman=). Kenyang sampai tengahari. Sebabnya, kurma mmg banyak la nak sama paras ngan susu tu.

Kenapa breakfast ni?
Usaha nak dapat anak. Petua diambil dari rancangan Tanyalah Ustaz (TV9). Usaha tangga kejayaan kan? Semoga Barakah....

Tapi rasa macam nak makan lagi lah pulak esok sebab best lah!

Khasiat susu kambing.

Cari.-cari ... ada satu artikel yang menarik...penulisan dan isinya.
Karekter Kambing
http://hatiwanita.wordpress.com/2009/06/15/khasiat-susu-kambing/

Bersemangat plok nak amalkan susu kambing ni!

Saturday, May 29, 2010

EKoonomi Kiter

Suddenly realize that I grew so fast.




Hehe.(PETI AIS).









Now already need to think about that TITLE. Since I obviously involves in it since I start working and get married and we start to buy our own properties.









Government said that the economy now growing better, than last year. With the 1-2 % increment. Cannot remember. But what really happen today, does bother me much.









Subsidy for fuel, sugar, flour, cooking oil and toll will be reduced. Berperingkat. But of course will give a big impact to our life after this.









All those components is the essential of life, which mean, the increment of those component prices will lead to the overall goods' price increment.









By year 2012, one slice of bread may cost us RM1.



1 cup of teh tarik might cause us RM 3.



Lunch with nasi berlauk might cost us RM20.



And transportation?



1 trip to work? From K.T to Tembila?



1 trip to KL by bus or flight?



Children school fees?



Medicine?









..... Our salary? ..................



Our lower grade staff? Zihan? Faiz?









......................................................................



BLUR



----------------------------------------------









Going abroad. Is that still affordable in this situation?



Or the right question might sound like ... Is it still MUNASABAH/LOGIC for us to apply for scholarship in this situation?









Our dream house in Tembila?









May everyting going back to normal. What is normal? Getting better.









How?















--------------------------------------------------------------------------------------------









The thing that really bother me today is ..... my home loan naik lagi buat kali kedua tahun ni! BFR naik lagi!!!

Wednesday, May 19, 2010

go green

The greener the better ...
Hehe ...
Towards go green, I choose to first: habiskan my money on organic product. Saje je.

Nak dapat kat Terengganu, memang susah. So, click2 di sini.

http://suisuiskin.com/

Di sini ...
http://www.fcumiracle.com/

Dan dah start membelek2 katalog HPA ... sokong bisnes K.Nor.
Menarik juga produk mereka ni. I guess mesti banyak membantu ekonomi orang kampung since their product sangat tradisi ... Tapi kena pandai2 pilih la kan.

Sekian.

Tuesday, May 11, 2010

Perasaan seorang supervisor.

Our Research Team. From left: Syafiq, Tajul, Hubby, Shida n Hanani.

So proud of both of them. 
Thank you for the hard and smart work! 


Hehe, beriya tulis ucapan. 
Apapun saya gembira.

Monday, May 10, 2010

Tuesday, May 4, 2010

paranoid?

saya mau kurus!
aiyo...
gimana ni....

mau jadi 58 kg. Sekarang? 74.5 kg. Kena reduce ...ke 70 je yang penting dulu. Banyak berat ooo ini amoi. Umur baru 26 tahun. Tak sayang hidup ke Norshida?

Dr said...I might included in a category of woman who is Insulin Resistance.
Should I take METFORMIN?

Shida's feeding regime nowadays.

Breakfast: bihun/nasi minyak/nasi lemak
Lunch: Nasi lauk pauk/fastfood
Dinner: Nasi+ lauk

Gane dop gemok?

Sepatutnya bertukar kepada:

Breakfast: Oat Quack+Susu Omega+Spirulina+Kismis+Cookies
Snack: Kurma + Misai Kucing
Lunch: Nasi+Lauk Ikan+Sayur
Snack: Nuts ...
Dinner: Sup sayur/Salad + spirulina
Supper: Herbal Tea/ klorofil

Plus...aku kena habiskan yang dah dibeli...

Spirulina
Teh misai kucing
Aloe vera drinking gel
Herbal tea
Klorofil.

Dah...sudah..sudah. Jangan beli apa2 lagi dah selagi yang ni semua tak habis! Pantang masuk kedai ni!!!!!

Kak sue kate...
Jangan makan Ayam dan Fastfood!!!!!
Misi jogging ngan asmad sekali seminggu.
Pinjam basikal mok? buleh dop agok2?
Slimworld? wow.....menarik .... hehe.

Semoga berjaya Norshida.

P/S: Lunch ni makan sket je sbb malam ni kena melantak sup ekor.Hehe. Dah terbeli... takpe, semoga dapat keberkatan menunaikan hasrat hubby. =)

Tuesday, March 23, 2010

Attitude

this is a copy and paste work. An email from a man I like the most (after my husband=).

This is attitude
IF AN EGG IS BROKEN BY AN OUTSIDE FORCE, A LIFE ENDS.
IF AN EGG BREAKS FROM WITHIN, LIFE BEGINS.
GREAT THINGS ALWAYS BEGIN FROM WITHIN.

This is attitude
IT'S BETTER TO LOSE YOUR EGO TO THE ONE YOU LOVE,
THAN TO LOSE THE ONE YOU LOVE... BECAUSE OF EGO.

This is attitude
WHEN YOU TRUST SOMEONE, TRUST HIM/HER WITHOUT ANY DOUBT...
AT THE END YOU WOULD GET ONE OF TWO :
EITHER A LESSON FOR YOUR LIFE OR A VERY GOOD PERSON.

(Sir Edmund Hillary and Tensingh in picture, on top of Mount Everest)


This is attitude
LIFE IS NOT ABOUT THE PEOPLE WHO ACT TRUE TO YOUR FACE,
IT'S ABOUT THE PEOPLE WHO REMAIN TRUE BEHIND YOUR BACK.

This is attitude
SOLDIER : SIR, WE ARE SURROUNDED FROM ALL SIDES BY ENEMIES.
MAJOR : EXCELLENT ! WE CAN ATTACK IN ANY DIRECTION.

This is attitude
I HEAR AND I FORGET,
I SEE AND I REMEMBER,
I DO AND I UNDERSTAND.
(Chinese proverb)

This is attitude
THE GREATEST WASTE IN THE WORLD, IS THE DIFFERENCE
BETWEEN WHAT WE ARE, AND WHAT WE COULD BECOME.
(Ben Herbste)

Sunday, March 7, 2010

sabar di hati syukur di wajah

Buat bacaan sendiri agar tersedar dari amarah dan ketidaksyukuran.

Satu hari saya bertemu dengan seorang sahabat saya yang bernama Wardah. Dalam pertemuan itu, dia bertanya kepada saya, “Ain, apa tandanya isteri solehah?”
Saya menjawab, “Wardah, kau tentunya lebih ‘arif daripadaku untuk menjawabnya...”

Sebenarnya saya tahu tujuan pertanyaan Wardah bukanlah untuk menduga jawapan saya, sebaliknya untuk saling memperingatkan diri agar berhati-hati dan teliti dalam menyempurnakan tanggungjawab yang berat ini.

Saya ingin menyingkap kembali sejarah Nabi Ibrahim sewaktu baginda menziarahi menantunya. Pada waktu itu, puteranya, Nabi Ismail tiada di rumah sedangkan isterinya belum pernah bertemu bapa mertuanya, Nabi Ibrahim.

Apabila sampai di rumah anaknya itu, terjadilah dialog antara Nabi Ibrahim dan menantunya.

Nabi Ibrahim : Siapakah kamu?
Menantu : Aku isteri Ismail.
Nabi Ibrahim : Di manakah suamimu, Ismail?
Menantu : Dia pergi berburu.
Nabi Ibrahim : Bagaimanakah keadaan hidupmu sekeluarga?
Menantu : Oh, kami semua dalam kesempitan dan (mengeluh) tidak
pernah senang dan lapang.
Nabi Ibrahim : Baiklah! Jika suamimu balik, sampaikan salamku padanya.
Katakan padanya, tukar tiang pintu rumahnya (sebagai kiasan
supaya menceraikan isterinya).
Menantu : Ya, baiklah.

Setelah Nabi Ismail pulang daripada berburu, isterinya terus menceritakan tentang orang tua yang telah singgah di rumah mereka.

Nabi Ismail : Adakah apa-apa yang ditanya oleh orang tua itu?
Isteri : Dia bertanya tentang keadaan hidup kita.
Nabi Ismail : Apa jawapanmu?
Isteri : Aku ceritakan kita ini orang yang susah. Hidup kita ini selalu dalam
kesempitan, tidak pernah senang.
Nabi Ismail : Adakah dia berpesan apa-apa?
Isteri : Ya ada. Dia berpesan supaya aku menyampaikan salam
kepadamu serta meminta kamu menukarkan tiang pintu rumahmu.
Nabi Ismail : Sebenarnya dia itu ayahku. Dia menyuruh kita berpisah.
Sekarang kembalilah kau kepada keluargamu.

Ismail pun menceraikan isterinya yang suka merungut, tidak bertimbang rasa serta tidak bersyukur kepada takdir Allah SWT. Sanggup pula mendedahkan rahsia rumah tangga kepada orang luar.

Tidak lama selepas itu, Nabi Ismail berkahwin lagi. Setelah sekian lama, Nabi Ibrahim datang lagi ke Makkah dengan tujuan menziarahi anak dan menantunya. Berlakulah lagi pertemuan antara mertua dan menantu yang saling tidak mengenali.

Nabi Ibrahim : Dimana suamimu?
Menantu : Dia tiada dirumah. Dia sedang memburu.
Nabi Ibrahim : Bagaimana keadaan hidupmu sekeluarga?
Mudah-mudahan dalam kesenangan?
Menantu : Syukurlah kepada tuhan, kami semua dalam keadaan sejahtera,
tiada apa yang kurang.
Nabi Ibrahim : Baguslah kalau begitu.
Menantu : Silalah duduk sebentar. Boleh saya hidangkan
sedikit makanan.
Nabi Ibrahim : Apa pula yang ingin kamu hidangkan?
Menantu : Ada sedikit daging, tunggulah saya sediakan minuman dahulu.
Nabi Ibrahim : (Berdoa) Ya Allah! Ya Tuhanku! Berkatilah mereka
dalam makan minum mereka. (Berdasarkan peristiwa ini,
Rasulullah beranggapan keadaan mewah negeri Makkah adalah
berkat doa Nabi Ibrahim).
Nabi Ibrahim : Baiklah, nanti apabila suamimu pulang, sampai- kan salamku
kepadanya. Suruhlah dia menetapkan tiang pintu rumahnya
sebagai kiasan untuk mengekalkan isteri Nabi Ismail).

Apabila Nabi Ismail pulang daripada berburu, seperti biasa dia bertanya sekiranya sesiapa datang datang mencarinya.

Nabi Ismail : Ada sesiapa datang semasa aku tiada di rumah?
Isteri : Ya, ada. Seorang tua yang baik rupanya dan perwatakannya
sepertimu.
Nabi Ismail : Apa katanya?
Isteri : Dia bertanya tentang keadaan hidup kita.
Nabi Ismail : Apa jawapanmu?
Isteri : Aku nyatakan kepadanya hidup kita dalam keadaan baik, tiada
apapun yang kurang. Aku ajak juga dia makan dan minum.
Nabi Ismail : Adakah dia berpesan apa-apa?
Isteri : Ada, dia berkirim salam buatmu dan menyuruh kamu
mengekalkan tiang pintu rumahmu.
Nabi Ismail : Oh, begitu. Sebenarnya dialah ayahku. Tiang pintu yang
dimaksudkannya itu ialah dirimu yang dimintanya untuk aku
kekalkan.
Isteri : Alhamdulillah, syukur.

Bagaimana pandangan pembaca tentang petikan sejarah ini? Saya rasa sejarah ini sungguh menyentuh jiwa. Anda juga tentu merasai dan mengalami sendiri ujian hidup berumahtangga yang sentiasa perlukan kesabaran.

Berpandukan sejarah tersebut, saya tegaskan kepada diri sendiri bahawa isteri solehah itu sepatutnya ‘sabar di hati dan syukur pada wajah’. Daripada sini akan terpancar ketenangan setiap kali suami berhadapan dengan isteri salehah. Isteri salehah tidak cerewet dan tidak mudah merungut. Isteri salehah hendaklah sentiasa bersyukur dalam keadaan senang mahupun susah supaya Allah tambahkan lagi rahmat-Nya seperti firman-Nya yang bermaksud:

“Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Aku tambahkan nikmat-Ku kepadamu. Dan jika kamu mengingkari nikmat-Ku, maka sesungguhnya azab-Ku amat pedih.” (Surah Ibrahim, ayat 7)

Untuk menambahkan kegigihan kita berusaha menjadi isteri salehah, ingatlah hadis Rasulullah yang bermaksud:

“Sampaikanlah kepada sesiapa yang engkau temui daripada kaum wanita, bahawasanya taat kepada suami serta mengakui haknya adalah menyamai pahala orang yang berjihad pada jalan Allah, tetapi sangat sedikit sekali golongan kamu yang dapat melakukan demikian.”
(Riwayat Al-Bazzar dan Ath-Thabrani)
Begitulah, untuk menyediakan diri sebagai isteri salehah, hati kita hendaklah sentiasa dipenuhi dengan kasih sayang rabbani. Contoh teladan yang sepatutnya jadi rujukan kita ialah sejarah kehidupan nabi serta orang saleh.

Copy n paste dari: http://hasan98.tripod.com/isteri.htm

Friday, January 29, 2010

i am too penakut

hehe....

tak baik tol jadi penakut. i try not to, tapi dah kecut. hehe.

my hubby is on his way back from WAKAF CHE YEH. Shopping maa...pelik x? Isteri solehah(InsyaAllah) ni dop rumah diam2, main tenet, hubby yang beria2 gi kelantan sana shopping. isk isk isk....

hubby kata kol 3 nanti dia sampai insya Allah. Dah try tido tadi, tapi takleh. Jadi better menulis sampai la hubby sampai. hehe. Sanggup tu...

Well, i would like to write down about my GREAT GREAT PROJECT.
tak tau la mana sumber inspirasi dan aspirasi datang membara semangat nak buat semua perkara skarang. hehe. ok. great2 project consist of ...

1. TEMPAYAN IKAN TILAPIA (RAS SYSTEM)
2. TANAMAN HERBA PILIHAN BACKYARD AND FRONTYARD
3. GREAT2 AQUARIUM FOR MY FISHES

hurm, projek2 ni semua akan di matlamat kan sebagai hobi yang jimat. semua barang yang akan diguna yang tak mahal bagi mengelakkan pembaziran.

Untuk projek 1, tempayan mok punye, diderma ikhlas oleh mok mentua. Untuk mewujudkan biological filter tu, i already bought a canister tupperware(cheap 1 from mydin, rm 6.90 saja), dan akan diisi dengan batu kerikil, pasir dan sponges. SPonGes tu..ken fikir dulu nak guna sponge gane. mungkin gop cuma guna sponge basuh pinggan yang buleh beli bulk kat mydin tu. konsepnya media untuk bacteria je kan, any substrate can work. ehehe. or maybe akan ditambah dengan selapisan arang, untuk buang bau.
hehe, mane la buleh jual konsep ni nanti untuk fish for food for urban or flat residential. ... apa2, esok, akan try di set up.

Projek 2.
Dah start dengan ... limau purut yang dijadikan butek tempat beraknye. Kurang asam sungguh kucing aku ni!
Coriander, baru tumbuh tunas kecit!
Sawi, belom tumbuh pun ....
Pegaga ... hehe, subur segar sbb amik yang dah besar dari pasu mok. hehe=)
Dan tadi tgk2 pasu kat mydin, ingatkan murah. Mak aiiii...yang bentuk panjang tu 22.90 satu. Dokla dokleh tawwor. Baik i gi beli kat mokcik2 nursery kampong2 tu, at least buleh bahagi rezeki ke orang2 susoh. tokey mydin kaya doh. Jadi tadi cuma beli satu pasu gantung, hajatnya nak tanam sireh. Herba antiseptik yang patut ada di setiap rumah yang ada wanita.
Esok kena amik dahan kat umoh kak su... baru ni x idop.
Pagi tadi aku tabur benih papaya kat depan rumah n suka2 hati je tabur kat dalam pagar mok. hehe. Dengan harapan ia hidup sepokok dua.

Lagi esok, nak cari pasu untuk ....
-Kangkung faveretku
-Bayam
-Aloe Vera
-Salom
-Misai kucing

Amboi2 ...banyak nye duit beli pasu ... hehe. Slow2 dan berperingkat2 la InsyaAllah, supaya saya sendiri tak sedar duit habis. hehe.

Projek ke 3.
Ni problem sket. Sbb sy rasa 200 untuk beli akuarium sangat mahal la! Camne ek ... nak pinjam akuarium hatchery je dulu boleh tak? Hehe, kemut ork? 200 tu yang kaca la. Mungkin boleh start dengan akuarium plastik yang tak sampai 30 tu dulu. Kalau mmg maintenance susoh...baru kita slow2 kumpul duit beli yang kaca plok. Berpada2 la ork ... dop baik berhabis untuk hobby. Tapi best gop ada hobby, hidup rasa berkasih sayang dan berpersonaliti. Hehe. Koya!

Tahan ke aku ni nak sampai kol 3 ni...isk isk.
Being alone ... terfikir. Apa nak jadi ngan hidup aku ni tanpa syazni agaknya?
Isk isk isk ...
Dia gi ptg tadi, malam ni selamba je tak masak pun, gi makan umoh mok. Agaknya selama sy kawen ni menjadikan sy buat apa2 pun untuk dia ...kerana dia atau kerana dia ada bersama. Haisy ..... tapi mana2 isteri pun macam tu kot x? ke x?

Isk ...

Monday, January 25, 2010

hari ini

Saya kena:

1. Gi library pinjam buku : BASIC OF FISH. I think i noe nothing about the biology of fish. Ke kena fikirkan untuk amik kelas basic of ichthyology?

2. Update File Kursus, and make sure everything is well organized!

3. Send catalog Hilyah ke Kak Nor untuk di print out untuk Fatin's Bussiness.

tu yang ditulis pagi tadi, tapi dah malam ni takleh tido plak tu, jadinya hari ini saya dah ;

- belikan dockers untuk hubby, tapi rupanya hadiah idamannye ialah : cincin. haiyaa .... no money anymore baby ... birthday nanti la ye.

- reorganize fail kursus dan rearrange my messy class schedule. -beres-

- dah post n fax all letter for aqs scientific trip. Azuan MC.

- Tengok seimbas lalu lecture tomorrow.

- Membeli dan bayar penuh set tupperware untuk lunch box kami.

- Sudah bayar insurans prudential, ptptn dan tabung haji.

- Sudah masak breakfast n dinner, n kemas dapur

-Lipat tapi belum simpan baju.

- CABUT! Cabut parut terbesar dalam hidup ini!!!!!! tinggal sket je lagi. Mi kata dokleh cabut tapi geram la sangat. pahtu tempek sireh hancur kasi antiseptik plak. hehe. Ianya meninggalkan lobang besar di tepi bibirku. Kenangan ....

I think la kan, i can do so many things, today. Compare to the oldie days before i get sick and alhamdulillah survived! Because i feel a lot more healthier. I think i enjoy cooking because it does not make me feel tired and sakit tumit or belakang anymore. Herm, i see n evaluate this, as ... HIKMAH DAN RAHMAT DI SEBALIK KEJADIAN. ALHAMDULILLAH. And i really hope, that i am in this condition sampai ..... erk, bila2 kalau boleh. At least sampai saya cukup kuat untuk menjalankan tanggungjawab seorang isteri yang sebegini biarpun saya dah tak sesihat ini. Dengarkan ya Rabb.

Or maybe sbb saya turun 3 kg? Ntah le. Tapi segalanya mungkin. Yang penting saya rasa berbaloi untuk memohon pada Ilahi agar dipanjangkan kesihatan ini untuk saya. I feel good .... =)

Dah, i should try to sleep. I have class tomorrow. Nite all.

Saturday, January 23, 2010

1st anniversary of our wedding

Alhamdulillah, esok. Genap setahun perjalanan kami bersama.
Diraikan dengan sembuhnya hamba yang diduga dengan herpes zoster ini=)
Sakit dah takde, cuma telinga bengang lagi, tapi masih lagi boleh malas nak menuam dgn sireh ubat tu. huhu....

Perjalanan bersama setahun. Satu perkataan je yang cukup menggambarkan segalanya ....

ALHAMDULILLAH YA RABB.

Maybe i need to write a special monologue? epilog? ntah le ... special version about our 1 year journey. Another time maybe.

This time, i just wannna write about what is growing inside me. Huhu, not yet a baby! Instead i am having my period after 3 month straight smayang. Sight=) Its a good news what .... There is something new, specially and slowly grow inside me. i feel ...urm, lebih ingin berkasih sayang. Tiba2, terasa nak membela kitten. Jadinya, i bring a kitten (butek) from Delong to Paloh, ajak dia merantau bersama aku ke sini. Menemani dan meriangi hati kami ini. He is healthy! Tapi ada kutu sket. Esok lusa nak bawak dia gi imunisasi, and now he is observing me writing this. Tadi mula2 sampai dia tak kasi aku main fb, dia nak main jugak. Pandai kan kitten zaman skrg? =)

And i already have 2 aquariums. 1 with guppies, with 4 adult n 4 baby, and yet will have more babies guppies sooner! Ibu guppy tu dah kembong lagik! Luckily, i have 3-1 males female guppy, so the cutie mutie daddies keep the babies from the wild mummy! So, i the baby is so healthy and yet still alive till now, dah besar pom. I have to buy another big well build and equipped aquarium for them dapat gaji ni. Kesian dorang .... hehe...suke ..suke....suke. I am so happy.

Kat ofis, i have a aquarium full of Panchax. Herm, so sedey, apa la nasib dorang seminggu aku sakit ni. Hope masih hidup, happy dan tak susahkan salmah and kakzu with their odours ... Harapnye lah. Dan sbb merekalah aku bersemangat nak gi keje esok! Nak tengok dorang!!!!!!!!!!!!!!

Malam anniversary. Hubby tengok bola. I am so okay. Bukan tade perasaan. Hehe, cuma i think i am so rational with the fact that we should have our own live in our belonging live. Haiyya...betol ke tu? I mean, dia kena ada hidup dia dan i enjoy being alone for a while. With my kitten, this blog, facebook, quran and ibadah. Every one should be that way.

Sekarang sepatutnya saya kena menggosok baju,tapi saya malas. Nanti saya buatlah. Hehe.

Sunday, January 17, 2010

Peringatan dan Nikmat serta Rahmat

Assalamualaikum,
A long day. I am not well. Very2 not well. I got a bad plague. The same day i got interview for PERMANENT POST and APPROVAL FOR RM15,600 FOR MY RESEARCH. Herm, very weak insan. Dapat 2 anugerah dan satu dugaan yang sebenarnya kafarah, yang dugaan tu disebutnya dulu. Isk, isk, isk. Astaghfirullah al Azim, semoga Tuhan ampunkan daku.

Penyakit ni ikut pembacaan di internet, boleh tahan sampai 2 minggu. huhu, camana lah tu ,... semoga cepat sembuh. Sebelum ni bila sakit aku jarang juga mintak sembuh cepat, cuma minta diberi kesabaran je, cuma this time the penyakit really interupting my life as a worker dan isteri. Kesian hubby, jadinya Tuhan akan beri apa yang terbaik, hari ni dah hari 4, alahai, baru 4 hari sakit...dah kecoh! Tuhan akan beri yang terbaik InsyaAllah...

Doakan saya.

Sunday, January 10, 2010

kami kena berjimat!

haiyak, nasib baik ada pungutan zakat yang menyedarkan kami yang kami ni sebenarnya dah teroverspent!

alhamdulillah, teguran Allah masih membuka hati kami untuk buat perubahan di tahun baru ini. I hope this is not a hangat2 taik ayam punya resolution! semoga beristoqamah la kami dengan perkara berjimat cermat ini. Lagipun perbelanjaan untuk sambung belajar pun kena dihitung kira, jadi di sinilah kami bermula untuk berbelanja seadanya.

Dan sedihnya, ada segelintir sahabat di sini, mengambil mudah hal zakat ini. They said, " saya punye belanja takde lebih jadi tak perlu lah bayar zakat." herm...kan Tuhan dah kata 1/3 dari rezeki kamu tu milik orang lain...disalurkan melalui kamu. Dan kewajipan berzakat berkali2 disebutkan dalam Al-Quran, jadi semoga tidak di ambil ringan perkara ini kepada sesiapa yang membaca. This is our first time paying Zakat Pendapatan since this is our First Year of Working. Tapi, hukhuk...kena tunggu gaji jugak dulu baru boleh dilunaskan sbb ada keperluan mendesak baru2 ini. Semoga dipanjangkan umur kami ke tarikh itu...

1 year++ of waiting, Alhamdulillah, Khamis ni InsyaAllah kami akan menghadiri 3rd interview in UDM. This time for a promising future: TETAP. Semoga dipermudahkan urusan kami. Syukran Ya Rabb.

Jadi antara langkah pengjimatan kami adalah: MAKAN DI RUMAH SELAGI MAMPU!
Bunyinya macam agak melelahkan: SYAZNI MINTA SHIDA MASAK FOR LUNCH.
Hehe, dinner no prob tapi, this week we gonna try to cook for lunch plak. Keistiqamahannya? Dunno yet, tengok la dulu. Tak berani janji. Hehe.

Menu minggu ini:
Esok : Nasi + Kari Daging + Sayur Kobis
Selasa: Gi Rawang. Kedai kot ...
Rabu : Ikan layur masak asam + ikan goreng + timun
Khamis : Interview , mkn luor kot
Jumaat: Ayam masak lemak cili api + telur goreng + sayur campur
Sabtu : Ikan kicap + Kangkung belacan

Minggu Depan.
Ahad: Kelas pagi. mlm: Nasi Goreng + Sup
Isnin: Nasi Ulam + Daging Bakar
Selasa : Udang masak marah serai + telur + sayur ape2
Rabu : Masak lemak kobis + Ikan goreng + sambal belacan
Khamis : Nasi Ayam ...uiii...

Okay, sudah lah! banyak nye perancangan, bukan ape, di KPI seorang isteri je ni. hehe. Nx week kita wat penilaian mana yang jadi mana yang tak jadi. Plus, plan will assist you to work for it, sebagai contoh, dengan senarai ni petang nanti senang skit nak gi beli barang for the whole week. Kan? kan? kan?

Okay, mood baik betol hari ni.