Tuesday, December 14, 2010

Bila mood memasak itu ada

Cooking.
Is a good therapy for me. Here. In Japan.
After long hectic tiring days in the lab, balik pukul 8 malam pun, I still have mood to cook.
And I MUST cook. No choice. Hehe.
But I like...
Cooking in Japan, is far more simple and convenient compare to Malaysia, Terengganu precisely.
Sebabnya, ikan dah siap dipotong, sayur dah bersih, daging cantik. Jadi, sangat mudah dan cepat.
Ye lah kan, kalau masak, yg bab meletakkan haba pada makanan tu kejap je, yang lama menyediakan bahan.

Menu untuk encik suami;
Masak Lemak Terung.
Perasan tak Masak Lemak tu kaler ungu? Kihkih. Agaknye terung tu turun kaler. Tapi kakak saya punye teori sebab guna santan serbuk, dia tak betul2 jadi putih cam santan dari kelapa. Tak kisahlah asal rasa sama.

Sambal petai ni, kat Malaysia, musim ada petai baru saya buat. Tu pun jarang sebab petai kena kopak sendiri. Rajinnye saya kan? Kesian.
Kat sini jadi rajin. Tiap minggu buat untuk Encik Suami. Sebabnya, petai dah siap kopak, beli aja dari kedai, bukak plastik terus masuk periuk. Sambal bilis pulak import dari Kampung Delong, manufactured at home by Kak Sue my lovely sister. Hehe. Dah dekat nak habis je telepon mintak pos. Kihkihkih. 



1 comment:

  1. Salam

    Nampak sedap!

    Awak telah ditag oleh saya http://irtiyah.blogspot.com/2010/12/cover-your-aurat-campaign-show-your.html

    ReplyDelete